H ACM είναι η μεγαλύτερη εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα για την Πληροφορική, παγκοσμίως. Οι κυριότερες θέσεις της ACM για το πόσο καλό είναι να ακολουθήσει κάποιος σπουδές στην Πληροφορική συνοψίζονται στα ακόλουθα 10 σημεία. Με βάση αυτά σας ενημερώνουμε γιατί είναι καλή επιλογή το να επιλέξετε το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας για τις σπουδές σας στην Πληροφορική.
Το διαδίκτυο, τα 'θαύματα' της κινητής τηλεφωνίας, τα αυτοκίνητα που 'προσέχουν' ώστε να οδηγούμε με ασφάλεια, τα φανταστικά τοπία στον κινηματογράφο, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές, είναι μερικά παραδείγματα του πόσο δεμένη είναι η καθημερινότητάς μας με την πληροφορική.
Η Πληροφορική είναι ένα πολυδιάστατο επιστημονικό πεδίο που θέτει έντονες προκλήσεις αλλά και επιβραβεύει γενναιόδωρα. Η επίλυση προβλημάτων στην Πληροφορική απαιτεί γνώσεις, φαντασία, δημιουργικότητα και πρωτοτυπία. Στην διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα, οι φοιτητές μας έρχονται σε επαφή με πολλές τέτοιες προκλήσεις-ευκαιρίες για να γίνουν καλύτεροι, είτε στο πλαίσιο των μαθημάτων (εργασίες, κτλ) ή στο πλαίσιο συμμετοχής σε φοιτητικές ομάδες, διαγωνισμούς, κτλ. Μετά το 5o εξάμηνο σπουδών, οι φοιτητές επιλέγουν κατεύθυνση Μηχανικών Λογισμικού ή Μηχανικών Δικτύων ή Μηχανικών Η/Υ και μπορούν να εξερευνήσουν βαθύτερα τις διάφορες περιοχές της πληροφορικής. (Περισσότερα)
Η Πληροφορική είναι βασικός παράγοντας στην πρόοδο όλων των επιστημών και βρίσκεται πίσω από τα μεγάλα σύγχρονα επιτεύγματα όπως δίκτυα και τηλεπικοινωνίες, παγκόσμιος ιστός, χαρτογράφηση ανθρώπινου γονιδιώματος, νέα φάρμακα, κτλ. ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασκέδαση, την εκπαίδευση, το εμπόριο, κτλ. Το Τμήμα επιδιώκει έντονα τη σύνδεση της Πληροφορικής με άλλα επιστημονικά πεδία (βιολογία, φυτική παραγωγή, εκπαίδευση, κτλ) για ουσιαστικότερο όφελος στη κοινωνία. Αν θες να συμβάλεις σε αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα θα σου δώσει τις βάσεις για να ξεκινήσεις αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι.
Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την Πληροφορική είναι από τα καλύτερα αμειβόμενα, οι δε ασχολούμενοι με την πληροφορική δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εργασία τους σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλα επαγγέλματα. Η Πληροφορική σχετίζεται έντονα με την καινοτομία και η καινοτομία μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ατομικό, εταιρικό ή εθνικό επίπεδο. Το Τμήμα πέρα από γνώσεις προσπαθεί να προάγει την κριτική σκέψη και τη συνεργασία που σε συνδυασμό με την πάντα απαραίτητη ατομική προσπάθεια, καθιστούν τους απόφοιτους ικανούς να εργαστούν όχι μόνο σε Ελληνικές αλλά και σε μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, ενώ άλλοι, πιο τολμηροί, δοκιμάζουν την τύχη τους στην επιχειρηματικότητα.
Είναι επίσημα παραδεκτό ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι θέσεις εργασίας στην Πληροφορική είναι περισσότερες από το διαθέσιμο προσωπικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει επίσημα (2013) για έλλειψη 800 χιλιάδων εξειδικευμένων επιστημόνων Πληροφορικής. Η κατάσταση στην Ελλάδα ακολουθεί τις γενικότερες τάσεις. Το Τμήμα συνεργάζεται με πλήθος εταιριών τόσο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο. Απόφοιτοι του Τμήματος έχουν προσληφθεί σε εταιρίες όπως Amazon, IBM, JP Morgan, Suse Linux, Volkswagen, Verizon κ.α. ενώ άλλοι συνεχίζουν σε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εσωτερικού ή του εξωτερικού. (Περισσότερα)
Βασικό συστατικό για μια πετυχημένη καριέρα στην Πληροφορική είναι η ικανότητα αναλυτικής σκέψης. Ακόμη όμως κι αν η Πληροφορική δεν θα είναι το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης κάποιου, τα εφόδια που του δίνουν οι σπουδές Πληροφορικής τον καθιστούν άκρως ανταγωνιστικό και θα αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Τμήμα συστηματικά επιλέγεται από αποφοίτους άλλων σχολών ή επαγγελματίες που επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις ικανότητές τους παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα σπουδών Πληροφορικής.
Η δημιουργία ποιοτικών λύσεων σε θέματα/προβλήματα Πληροφορικής ή άλλων τομέων με χρήση της Πληροφορικής, είναι μια άκρως δημιουργική δραστηριότητα. Το τμήμα προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για δημιουργική δουλειά και καινοτομία. Οι φοιτητικές ομάδες του τμήματος αποτελούν θύλακες γνώσεις και έρευνας για φοιτητές με κοινά ενδιαφέροντα σε διάφορους τομείς της πληροφορικής όπως ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα/ταμπλέτες, ασφάλεια, hardware, παγκόσμιος ιστός, ανάπτυξη παιχνιδιών, κτλ. (Περισσότερα)
Η Πληροφορική έχει άφθονο χώρο τόσο για συνεργατικές όσο και για ατομικές προσπάθειες. Τα παραδείγματα ατόμων που έκαναν τη διαφορά είτε σε ατομικό ή σε συλλογικό επίπεδο είναι πάρα πολλά. Το Τμήμα σε κάθε ευκαιρία δίνει στους φοιτητές, ατομικά ή ομαδικά, τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και γιατί όχι και να διακριθούν, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες διακρίσεις φοιτητών του Τμήματος στον φοιτητικό διαγωνισμό «ImagineCup» αλλά και το «Blackberry Best Award» που έλαβαν φοιτητές του Τμήματος σε σχετικό διαγωνισμό ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού. Και σε ατομικό όμως επίπεδο, οι εφαρμογές λογισμικού για smartphones και tablets που έχουν αναπτύξει φοιτητές του Τμήματος είναι πάρα πολλές και ορισμένες πανελληνίως ή/και παγκοσμίως διάσημες.
Αν έχετε αποφασίσει να σπουδάσετε Πληροφορική, με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι πράξατε σωστά! Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη, ή αν επιδιώκετε να διορθώσετε τυχόν ατυχείς επιλογές του παρελθόντος, η Πληροφορική είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Το Τμήμα φροντίζει κατά το δυνατό να παρέχει ένα μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών (τελευταία επικαιροποίηση το 2014) που με τη σειρά του θα καθιστά ελκυστικούς τους αποφοίτους του στην αγορά εργασίας.
Η Πληροφορική είναι ένα τεράστιο αλλά ενδιαφέρον πεδίο. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει με σιγουριά τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα και αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστια ευκαιρία αλλά και πρόκληση. Όσοι στο παρελθόν το τόλμησαν, έγιναν παραδείγματα προς αναφορά. Tο 1943 ο πρόεδρος της ΙΒΜ Thomas Watson δήλωσε: «Θεωρώ πως υπάρχει παγκόσμια αγορά μπορεί και για πέντε υπολογιστές!». Δεκαετίες αργότερα, το 1977 ο ιδρυτής της DEC, Ken Olson, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέλει κάποιος έναν υπολογιστή στο σπίτι του». Η Πληροφορική έχει αδιαμφισβήτητα μεταμορφώσει τις ζωές μας και
θα συνεχίσει να το κάνει εντονότερα και γρηγορότερα.
Μην μένεις παρατηρητής στις εξελίξεις! Σπούδασε Πληροφορική
στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας.